18 Şub

SEO nedir? SEO Nasıl Yapılır?

SEO; İngilizce’de “Search Engine Optimization” kelimelerinin baş harflerinden ismini almış, Türkçe’si “Arama Motoru Optimizasyonu” olan bir çalışmadır

SEO çok geniş kapsamlı bir konu olup, yapılan çalışmaların kalıcılığını sağlamak ve yükselişi sürekli hale getirebilmek adına mantıklı adımlarla yapılmalıdır. Bir siteyi yükseltmek için ilk etapta arkanıza yaslanın ve sadece düşünün. Amacınızı belirleyin ve kendinize bir yol haritası çizin. Bir kullanıcı gözüyle insanların sitenizde neler görmek isteyebileceğini, sizi nasıl arayacağını, sosyal medyayı en aktif şekilde nasıl kullanabileceğinizi ve rakip analizi yaparak onları nasıl ekarte edebileceğinizi hayal edin. Doğallık ve mantıktan uzaklaşmazsanız, emin olun Google dost elini size uzatacaktır.

Şimdi hayal ettiklerimizi uygulamak için nasıl adımlar atacağımızı maddeler halinde anlatalım. Maddeler seo uygulamalarına yeni başlayan ya da yeni web sitesine seo yapmak isteyen kullanıcılar için uygundur.

1. Domain Seçimi : Tüm arama motorlarının en çok önem verdiği konuların başında domain (alan adı) seçimi yer almaktadır. Bulunmak istediğiniz kelime ya da kelimelere hitap eden bir domain en doğru seçim olacaktır. Şayet; beklentiniz global değil, sadece kendi ülkenizden ziyaretçiler ise ülke adınızın kısaltmasını taşıyan domainler sizin için daha doğru bir seçim olacaktır. (com.tr, net.tr vb.)

S: Sizce SEO kelimesinde üst sıralara çıkmak için uygun bir domain seçimi nasıl olmalıdır?
C: Elbette şu zamanda seo.com’u boş bulmak imkansız ve satın alınması da büyük bütçeler gerektirecek (o da karşı taraf satarsa) bir durumdur. (seo.com.tr domaini, Google‘ın gözünde Türkiye’deki ziyaretçiler açısından daha lokal bir domain olduğu için, google.com.tr aramalarında diğer domainlere göre bir adım önde olacaktır.) Yukarıda da bahsettiğimiz gibi mantıktan çok uzaklaşmadan 🙂 Google’ın arama trendleri aracını (Google Trends) kullanarak, SEO’yu en iyi yansıtan kelimeler ya da kelime zincirlerinden fikir alarak kendinize uygun bir domain seçebilirsiniz. “SEO Nasıl Yapılır?” konusu için www.seonasilyapilir.com ‘un iyi bir örnek olacağını söyleyebiliriz.

1.a Link Yapısı : Eğer uzun uğraşlar sonunda aradığınız alan adını bulamadıysanız ve mevcut alan adlarınızı kullanmak istiyorsanız, link yapınızda yukarıda örnekte kullandığımız http://www.servetr.com/seo-nasil-yapilir kelimesini soldaki link yapısında olduğu gibi kullanarak, Google‘a istediğini verebilirsiniz. Google www.servetr.com/p?=5 şeklinde linklerden beklediğini bulamaz.

2. Özgün İçerik : Sıfırdan domain alıp, SEO teknikleri uygulamak isteyen okuyucuları da düşündüğümüz için böyle bir sıralama yaptık. Aslında sıralamalardaki en önemli etken, özgün içeriktir. Özgün içerik, adından da anlaşılacağı gibi web sitenizdeki donelerin hiçbir websitesi ya da kaynakta bulunmadığı, tamamen size ait olduğu anlamına gelmektedir. Böylelikle site ziyaretçilerinize sunumunuz Google‘ın gözünde kaliteli ve farklı olarak değerlenecektir. Özgün içerikle birlikte, makale ya da tanıtımlarınızı noktalama işaretlerine dahi uyarak yazdığınızı, okunabilir olduğunu ve en başta da belirttiğimiz gibi mantıklı şeyler içerdiğini varsayıyoruz. Firma ya da sabit ürün sitelerinde özgün içerik girişini, sitenizle dolaylı ya da doğrudan bilgi verebilecek bir blog yapısı oluşturarak ve düzenli yazı girerek sağlayabilirsiniz. Blog girişleri Googleın gözünde altın rengindedir. Unutmayın ki Google yaşadığı tecrübelerle ufak hesapları bizden daha iyi yapabilen, en iyi arama motorudur.

3. Site içi SEO : Aslında site içi seo ibaresi her ne kadar burada maddeler içinde ayrı bir konuymuş gibi yer alsa da birden çok maddeyi kapsayacak, çok önemli bir konudur. Bu yüzden site içi seoyu da maddelendirerek, kalın başlıkları çok aşmadan anlatmak istiyoruz.

3.a Meta tag seçimi : Google botları web sitenize uğradığında, içeriğinizi meta taglarınız ile ilişkilendirmektedir. Böylelikle yukarıda bahsettiğimiz gibi kaliteli bir içerik oluşturduysanız ve içeriğiniz gerçekten site başlığınızı(title), tasvirini(description) ve anahtar kelimelerini (keywords) kapsıyorsa Google’a istediklerini doğal yollarla veriyorsunuz demektir. Doğallığı ve mantığı defalarca belirtiyoruz ki Google’ı kandırmaya kalkmayın. Anahtar kelimelerinizi doğal olmayan yollarla (SPAM) yaparak belirtmeniz, Google’ın hoşuna gitmeyecektir. Bu yüzden title 70, description 160, anahtar kelime ise 260 karakterden az olmalıdır.

3.b Site kodlaması : Sitenizin içeriğinin yanında, site kodlamanız da önemlidir. Google; programlaması kötü yapılmış, (geç açılan, eski kodlama yapısına sahip, kod/içerik oranı kötü olan, kodlama hataları fazla olan) siteleri sevmemektedir. Hızlı açılan, okunaklı, ziyaretçiyi uzun süre sitede tutan ve kolay gezilebilir siteleri diğer sitelerden ayırmakta ve ödüllendirmektedir. Google Page Speed aracını kullanarak sitenizi hızlandırmak için neler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. (CSS küçültme, JS küçültme, JS dosyalarını sayfanın sonuna ekleme, mobil uyumu ve optimize edilmiş resimler kullanmak gibi.)

3.c Sosyal medya etkileşimi : Her ne kadar sonraki konu olan site dışı SEO ile alakalı olsa da web siteniz mutlaka sosyal medya platformlarıyla doğrudan etkileşimde olmalıdır. Bu etkileşime örnek olarak yazımızın sonunda yer alan sosyal medyada paylaş butonlarını verebiliriz. Google ziyaretçilerin bolca paylaştığı içeriği önemsemektedir.

3.d Ziyaretçi etkileşimi : Web sitenizde ziyaretçilerin içeriğinizi oylayabilmesi (rich snippets), ürünleriniz hakkında yorum yapabilmesi sitenizin SEOsunu olumlu yönde etkileyecektir.

4. Site dışı SEO : Uzun yıllar yukarıdaki maddeleri hiçe sayarak, birçok webmasterın flood ve spam linklerle Google’ı kandırma dönemi gerçekten imkansız bir hale geldi. Ancak Google sıralamalarını halen en çok etkileyen faktörlerden birisi olduğunu ve daima olacağını da söylemek doğru olacaktır. Site dışı seoda en çok duyacağınız ibare kesinlikle backlink olacaktır. Backlink arama motorlarına göre, başka bir sitenin sizin sitenizi önermesi anlamına gelmektedir. Eğer kaliteli siteler, özgün içeriğinizi beğenerek sitenize backlink veriyor ya da sosyal medyada paylaşımlarınız beğeni toplayıp, başka kullanıcılarca paylaşılıyorsa arkanıza yaslanıp keyifle durumu izleyebilirsiniz. 🙂 Çünkü doğallıktan ve Google’ın mantığından uzaklaşmadan tüm işleri olması gerektiği gibi yapıyorsunuz demektir. Google, çıkarttığı algoritmalarla web sitelerini sürekli olarak denetlemekte ve doğal olarak kazanılmamış backlinkleri (satın alınmış, karşı sitenin sahibinin izni olmadan eklenmiş, sitede görünmeyen linkler vb.) spam sınıfına sokarak sitenizin Google aramalarındaki başarısını negatif yönde etkilemeye başlamıştır.

Eğer sitenize gelen linkleri sizin almadığınızı biliyor ve rakiplerinizin size tuzak olarak bunu yaptığını düşünüyorsanız, bu durumda Google’dan yine yardım isteyebilirsiniz. Google Disavow Tool web sitenize gelen kötü backlinkleri, “ben bu backlinkleri kabul etmiyorum ve engellemek istiyorum” dediğinizde kullanabileceğiniz, yararlı bir araçtır. (Direkt link : https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main ) Google Disavow Tool aracılığıyla bloklamak istediğiniz sayfaları her satırda tek bir alan adı olacak şekilde (Örneğin; domain:servetr.com , ya da http://www.servetr.com/blog/ ) bloklayabilirsiniz. Ayrıca sitenize otomatik olarak gelen yeni backlinklerin takibini Majestic Seo, Opensiteexplorer gibi websitelerinden takip edebilirsiniz. Diğer alternatif siteleri bulmak için Google’da backlink checker, SEO TOOLS anahtar kelimelerini kullanabilirsiniz.

 

Bu yazımızdaki SEO teknikleri hakkında detaya çok inmeden bilgilendirme yapılmıştır. Uygulanması gereken diğer işlemler, sonraki yazılarımızda aktarılacaktır.

 

Yukarıdaki maddeleri, hatalı uygulayarak sitenizin alacağı cezalardan Servetr sorumlu değildir.

 

Share this

Leave a reply