18 Şub

Cloud Linux Nedir, Kurulumu ve Ayarları Nasıl Yapılır?

Cloud Linux; özellikle birden fazla kullanıcı hesabının bulunduğu sunucularda, kaynak ve performans yönetimini sağlamaya yönelik bir işletim sistemidir. 2009 yılından bu yana faaliyet gösteren CloudLinux OS, CentOS gibi işletim sistemleri üzerine basitçe uygulanabilmektedir.

CloudLinux lisanslı ve ücretli bir işletim sistemi olmasına karşın maliyet ve performans getirileri nedeniyle ücretini kesinlikle haketmektedir.

Cloud Linux’un yararları nelerdir?

  • CloudLinux stabilizasyonu arttırır.

Cloud Linux, kullanıcılar arasında izolasyon yaratarak (CageFS Özelliği) kaynak kullanımını sistem yöneticisinin belirlediği oranlarda düzenleme şansı yaratır. Böylelikle sisteminiz stabil ve güvenli çalışmaktadır.

  • Kaynak kullanımını düşürür.

Cloud Linux ile her hosting müşterisine ayrı CPU, Memory (RAM) ve I/O limitlemesi yapabilirsiniz. Böylelikle yüksek sistem kaynağı kullanan müşterilerin diğer müşterileri etkilemesinin önüne geçmiş olursunuz.

  • Maliyet ve müşteri dengesini optimize eder.

Sunucularınızda oluşturduğunuz paketlere limitleme ve izolasyon yaparak daha fazla müşteri hesabı oluşturmanıza imkan tanır. Böylelikle, maliyetleriniz düşerken, sunucu başı müşteri sayınız artacaktır.

 

Cloud Linux nasıl kurulur?

CloudLinux’u ister http://docs.cloudlinux.com/installing_new_servers.html adresinden güncel ISOları indirerek yeni bir sunucuya kurabilir, isterseniz mevcut sunucunuzu CloudLinux’a çevirebilirsiniz. Ayrıca http://docs.cloudlinux.com/converting_existing_servers.html adresinden sanallaştırma imajlarını da edinebilirsiniz.

İlk olarak mevcut sunucunuzu, Cloud Linux İşletim Sistemi’ne çevirmeyi anlatacağız.

 

  • Eğer CentOS işletim sistemi ile birlikte cPanel kontrol paneli kurulu ise;

 

wget http://repo.cloudlinux.com/cloudlinux/sources/cln/cldeploy
sh cldeploy -i
reboot
  • Eğer ISO’dan yeni bir kurulum yapacaksanız;
    • İlk olarak; http://docs.cloudlinux.com/index.html?installing_new_servers.html adresinden güncel ISO’yu indiriniz.
    • ISO’yu DVD ya da Flash Diske yazdırınız.
    • Kuruluma geçiniz.
    • Kurulum tamamlandıktan sonra aşağıdaki komutları, komut satırında çalıştırınız. Ardından kurulum tamamlanmış olacaktır.
/usr/sbin/clnreg_ks
yum update

 

Son versiyon kurulumlarda genellikle apache derlemeye gerek kalmamaktadır. Ancak kurulumlar tamamlandıktan sonra yine de cPanel’de easy apache ile bir derleme yapmanızı tavsiye ederiz.

 

 

Share this

Leave a reply